پروفیل کلافی چیست؟ معرفی، کاربرد و مزایا در ساختمان سازی
به کرکره مغازهها، نردههای فلزی و چهارچوبهای در و پنجره با دقت نگاه کنید؛ پروفیل کلافی یا همان پروفیل تک لبه، جزء جداییناپذیر هرکدام از این سازهها و تجهیزات ساختمانی دیگر است. پیش از اینکه به سوال اساسی پروفیل کلافی چیست؟ بپردازیم؛ بهتر است تا با ساختار، کاربرد و نحوه ساخت این نوع پروفیل آشنا شوید. برای شناخت درست پروفیل کلافی کافی است بدانیم که این نوع مقطع فولادی در کدامیک از صنایع به کار گرفته میشوند. شکلپذیری فولاد باعث شده است تا مقاطعی همچون پروفیل کلافی با هدف بهکارگیری در صنایع مختلف از جمله: خودروسازی و ساختمانسازی بیشتر از هر جای دیگر مورد استفاده قرار بگیرند.
به طور کلی پروفیلها از ورقههای فلزی گرم نورد، سرد نورد، ورق گالوانیزه، استیل و البته آلومینیوم ساخته میشوند. پروفیل کلافی معمولاً در اشکال مستطیلی و مربعی یا لبههای بسته، باز و توخالی تولید میشوند و هرکدام با توجه به کاربردی که دارند، در اختیار کاربران قرار میگیرند.در این مطلب، از میان انواع پروفیل از جمله: پروفیلهای لنگهدری، سپری، قوطی، Z شکل و چهارچوب فرانسوی، به سراغ پروفیل کلافی میرویم. قرار است تا در ادامه این مطلب به صورت اختصاصی درباره ساختار این پروفیل، مزایا و معایب و همچنین ابعاد و وزن پروفیل کلافی بپردازیم؛ با ما همراه باشید!
کاربردی ترین ویژگی پروفیل کلافی چیست؟
بیشترین استفاده از پروفیل یکلبه یا کلافی را میتوان در ساختمانسازی و به ویژه در ساختن درب، پنجره، تیرآهن و … مشاهده کرد. یکی از مهمترین نکات ابعاد این پروفیل است. ابعاد پروفیل کلافی به صورت استاندار دقیقاً مثل پروفیلهای دیگر، برابر با 6 متر است و ضخامت آن هم برابر با 0.9 تا 2.5 میلیمتر ارزیابی میشود.
عنوان یکلبه که برای پروفیل کلافی به کار میرود، به شکل این پروفیل اشاره دارد که به صورت مستطیلی، توخالی و دارای یک لبه اضافه در طرفین است. همین ساختار و طراحی منحصربهفرد باعث شده است تا برای ساختن چارچوبهای در و پنجره از این نوع مقطع فولادی استفاده شود. طراحی پروفیل کلافی باعث میشود تا کاربرد آن در شکل دادن یک ساختمان مخصوصاً در تیرآهنها و چهارچوبها بیشتر به چشم بیاید و نیاز به تهیه آن بیش از پیش احساس شود.
پروفیل کلافی چگونه تولید می شود؟
پروفیلها معمولاً به چند نوع از جمله گرم نورد و سرد نورد دستهبندی میشوند؛ پروفیل کلافی از جمله پروفیلهایی است که از نوع گرم نورد است و شاکله آن را فولاد سیاه از نوع ST37 و ترکیب آن با ورق سیاه تشکیل میدهد. البته ناگفته نماند که فولاد سیاه و ورق سیاه به کار رفته در پروفیل کلافی در پروسهای با عنوان نورد گرم تولید میشوند و در اختیار کاربران و مشتریان قرار میگیرند.
پروفیلهای کلافی را میتوان با استفاده از روش نورد سرد نیز تهیه کرد، اما برجستهترین ویژگی در رابطه با پروفیلهای یکلبه تولیدشده توسط نورد گرم این است که این پروفیلها معمولاً با ضخامت بیشتری تولید میشوند. در نتیجه برای مصارف بیشترd در حوزه ساحتمانسازی مورد استفاده قرار میگیرند. اما در روش نورد گرم چه پروسهای برای ساختن این مقاطع فولادی طی میشود؟ مراحل ساخت پروفیل کلافی و پروفیلهای تولیدشده توسط نورد سرد چه ویژگیهایی دارند؟
نوردهای گرم و سرد و تاثیر آنها بر پروفیل کلافی
در پروسه نورد گرم، فلز مورد نظر در میان دو غلتک و بر خلاف جهت یکدیگر با توجه به شکلدهی پروفیل چرخانده میشود؛ فاصله بین دو غلتک کمی کوچکتر از ضخامت فلز است. همین امر باعث میشود تا طول پروفیل کلافی افزایش بیاید؛ اما نکته مهم در
رابطه با ضخامت پروفیل کلافی چیست؟
با توجه به اینکه سرعت غلتکها بالاست و اصطحکاک بین غلتک و فلز پروفیل باعث شکلدهی آن میشود، معمولاً ضخامت پروفیل کاهش پیدا میکند؛ اما باز هم میتوان ضخامت پروفیل را در نورد گرم تغییر داد و این امر با توجه به میزان اصطحکاک بین غلتکها و فلز مورد نظر به راحتی صورت میگیرد. موضوع کنترل دما در پروسه نورد گرم برای ساختن پروفیل کلافی یا یکلبه بسیار حائز اهمیت است؛ برای ایجاد شکل مورد نظر در پروفیلهای کلافی میبایست دمای فلز مورد نظر تا مقدار معینی افزایش پیدا کند و این میزان حرارت برای مدتی بسیار طولانی به صورت یکنواخت حفظ شود. مادامی که حرارت تابیدهشده به سطح فلز برای تولید پروفیل کلافی به صورت یکنواخت نباشد، تغییر شکل پروفیل هم در نهایت غیر یکنواخت خواهد بود.
نظری یافت نشد.