تراشکاری چیست؟ بررسی کاربرد تراشکاری

تراشکاری چیست؟ بررسی کاربرد تراشکاری

تراشکاری چیست؟ بررسی کاربرد تراشکاری


تراشکاری چیست؟ بررسی کاربرد تراشکاری

آیا با فرآیند تراشکاری و انواع آن آشنایی دارید؟ تراشکاری از جمله ابتدایی‌ترین فرآیندهای ماشین‌کاری به شمار می‌رود. در این فرآیند، قطعه کار (ماده اولیه) چرخش داده می‌شود و یک وسیله برنده (ابزار) که جنس آن سخت‌تر از قطعه کار است، با حرکت خطی سطح آن را می‌تراشد و قطعه نهایی را خواهد ساخت. در ادامه این مطلب به بررسی بیشتر این فرآیند، کاربردها و انواع تراشکاری خواهیم پرداخت.

تراشکاری چیست؟

تراشکاری (Turning) فرآیندی در ماشین‌کاری است که طی آن سطوح داخلی و خارجی قطعات فلزی و غیرفلزی با استفاده از ابزارهای ویژه، براده‌برداری، شکل‌دهی و شیارزنی می‌شوند. فردی که این عملیات را با بهره‌گیری از ماشین‌آلات و تجهیزات تخصصی انجام می‌دهد، تراشکار نام دارد. در این فرآیند، ابزار تراش برای حذف مواد اضافی و دستیابی به ابعاد و فرم مطلوب روی قطعه کار اعمال می‌شود. ماشین تراش با حرکت در دو جهت—چرخشی و خطی—ابزار را در تماس با قطعه قرار داده و آن را پردازش می‌کند. این روش، به‌عنوان یکی از قدیمی‌ترین و در عین حال پرکاربردترین فناوری‌های تولید، همچنان در صنایع مختلف به دلیل دقت و کارایی بالا مورد استفاده قرار می‌گیرد.

 

شغل تراشکاری هنر شکل دهی به فلزات است که با استفاده از قطعات و دستگاه‌های دستی و رایانه‌ای انجام گرفته و نتیجه آن، ساخت قطعات جدید یا تعمیر قطعات مستعمل مرتبط با دستگاه‌ها و ماشین آلات صنعتی خواهد بود.

کاربردهای تراشکاری

تراشکاری یکی از رایج‌ترین و پراهمیت‌ترین مشاغل در صنایع امروزی به شمار می‌رود که استفاده‌های فراوانی از آن می‌شود. از جمله کاربردهای تراشکاری می‌توان به ساخت قطعات صنعتی، تهیه و ساخت ابزارآلات و همچنین ساخت انواع مجسمه‌های فلزی اشاره کرد.

انواع تراشکاری

تراشکاری به‌طور کلی شامل سه دسته است که تراشکاری دستی، فرز و CNC نام دارند. در ادامه با انواع تراشکاری آشنا خواهیم شد.

تراشکاری دستی

عملیات تراشکاری را می‌توان به‌صورت دستی یا به‌صورت اتومات انجام داد. حالت سنتی که به شکل دستی تراشکاری انجام می‌گیرد، با یک ماشین تراش معمولی که اغلب به نظارت مداوم اپراتور نیاز دارد، تراشکاری صورت می‌پذیرد.

تراشکاری فرز

فرآیند فرزکاری جهت برداشتن براده و صیقل دادن به سطوح مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرد. به همین منظور از دستگاهی به نام ماشین فرز استفاده می‌گردد. ماشین‌های فرز با توجه به نوع قرارگیری تیغه فرز که به صورت افقی یا عمودی است، به دو دسته ماشین فرز افقی و ماشین فرز عمودی طبقه‌بندی می‌شوند.

تراشکاری CNC

دستگاه تراش سی ان سی یکی از پرکاربردترین دستگاه‌ها در بخش‌های مختلف صنعت محسوب می‌شود که ویژگی‌ها و قابلیت‌های متفاوتی را از خود به نمایش می‌گذارد.

تراش CNC یک فرآیند تولید است که در آن میله‌های مواد در یک حفره نگه داشته شده و درحالی‌که ابزاری به قطعه داده می‌شود تا مواد را جدا کند تا شکل موردنظر را ایجاد کند، یک محور در حال حرکت، مدام چرخانده خواهد شد. یک ساختار برجک مانند، با ابزار متصل برنامه‌ریزی‌شده است تا با نوار مواد خام حرکت کرده و مواد را حذف نماید.

بدین ترتیب، نتیجه برنامه‌ریزی‌شده ایجاد خواهد شد. شایان ذکر است که به این نوع عملیات تراشکاری، “ماشین‌کاری تفریقی” نیز گفته می‌شود؛ زیرا شامل حذف مواد است. اگر مرکز هر دو قابلیت تنظیم و فرز را داشته باشد، مانند مورد بالا، چرخش را می‌توان متوقف ساخت تا امکان آسیاب‌کردن از اشکال دیگر فراهم آید.

تراشکاری بر مبنای کنترل عددی کامپیوتری (CNC یا همان سیستم تراش سی‌ان‌سی) یک فرآیند ماشین‌کاری تفریقی به‌شمار می‌رود که در آن یک ابزار برش در مقابل یک قطعه در حال چرخش قرار خواهد گرفت تا مواد را از یکدیگر جدا کند. این کار معمولاً با یک تراش CNC یا مرکز تراشکاری انجام می‌گیرد که موادی از جمله چوب، فلز و پلاستیک را برش می‌دهد.

نظری یافت نشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس تلفنی