اورلب میلگرد چیست؟
اورلب میلگرد یا Rebar Overlap به فرآیند همپوشانی دو میلگرد به منظور افزایش طول و انتقال مناسب نیرو گفته میشود. این روش زمانی به کار میرود که میلگرد با طول کافی در دسترس نباشد و نیاز به امتداد آن باشد. در این فرآیند، بخشی از دو میلگرد روی یکدیگر قرار گرفته و توسط بتنریزی یا جوشکاری بههم متصل میشوند. اورلب میلگرد به قرار دادن دو سر میلگرد با طول مشخص، به منظور اتصال آنها به یکدیگر و ایجاد یک میلگرد پیوسته با طول بیشتر گفته میشود. این عمل به دو روش تماسی و غیر تماسی انجام میگیرد. لذا همپوشانی میلگرد نوعی اتصال مکانیکی است که برای اتصال دو میلگرد به یکدیگر استفاده میشود که در این نوع اتصال، دو میله روی هم قرار گرفته و با سیمکش یا وسایل مکانیکی دیگر در جای خود ثابت میشوند. طول همپوشانی با استحکام و شکلپذیری مورد نیاز اتصال و اندازه میلگردها تعیین میشود. مزیت اصلی اسپلایس همپوشانی این است که نصب آن ساده و آسان است، اما دارای محدودیت هایی است، به عنوان مثال ممکن است استحکام اتصال کافی بین میله ها را ایجاد نکند،
انواع اورلب میلگرد
همانطور که اشاره شد، اورلب میلگرد برای افزایش طول میلگردها انجام میشود. این افزایش طول بهمنظور قابل استفاده شدن آنها در آرماتوربندی سازههای مرتفع بوده و به دو روش کلی انجام میگیرد این دو روش عبارتاند از:
اورلب تماسی: در این روش جهت افزایش طول میلگردها بایستی آنها را به یکدیگر متصل کرد.
غیر تماسی: در این روش جهت افزایش طول میلگردها هیچگونه تماسی بین آنها برقرار نخواهد شد.
لازم به ذکر است که هر کدام از این روشها با هدفی یکسان که همان افزایش طول میلگرد است، انجام میگیرد و تنها در نحوه اجرا متفاوت هستند.
دو نوع اصلی همپوشانی میلگرد وجود دارد که در زیر هر دو مورد به طور کامل تشریح شدهاند:
همپوشانی استاندارد: دو میله روی هم قرار گرفته اند و با سیم کشی در جای خود ثابت میشوند. این نوع همپوشانی معمولاً در مناطقی استفاده میشود که بارهای وارده بر سازه نسبتاً کم است و نیازی به شکل پذیری زیاد اتصال نیست.
همپوشانی گسترده: دو میله روی هم قرار گرفته اند و با سیم کشی در جای خود ثابت میشوند، اما طول همپوشانی بیشتر از همپوشانی استاندارد است. این نوع همپوشانی معمولاً در مناطقی استفاده می شود که بارهای وارده بر سازه بیشتر است، یا جایی که اتصال باید شکل پذیرتر باشد.
علاوه بر این دو نوع اصلی، انواع دیگری از اتصالات همپوشانی وجود دارد که میتوان از آنها استفاده کرد، مانند همپوشانی میلگرد از پیش بسته شده، که نوعی اتصال همپوشانی است که در آن سیم کش قبل از قرار دادن میلگردها از قبل به میله ها بسته می شود. در قالب یا همپوشانی میلگرد با روکش اپوکسی، که نوعی اتصال همپوشانی است که در آن میلگردها قبل از همپوشانی با اپوکسی پوشانده می شوند تا استحکام باند بین میلگردها بهبود یابد. توجه به این نکته ضروری است که اتصالات همپوشانی همیشه بهترین انتخاب برای اتصال میلگردها نیستند، آنها معمولاً در پروژههای کوچک یا موقعیتهای کم بار استفاده میشوند، اما در شرایطی که بارهای وارده بر سازه بیشتر است یا اتصال باید بیشتر باشد. به جای آن می توان از انواع دیگر اتصالات مکانیکی یا اتصالات جوشی استفاده کرد.
انواع اتصال اورلب میلگرد
برای اجرای هر کدام از روشهای همپوشانی میلگرد نیاز به ابزار و تجهیزات متفاوتی خواهید داشت و به همین خاطر است که برای اجرای اورلبها نیاز به افراد حرفهای و متخصص خواهد بود. چرا که اجرای اشتباه این روشها میتواند منجر به بروز حوادث خطرناک و ایجاد هزینههای سنگین شود. مهمترین روشهای اورلب تماسی شامل موارد زیر میشود:
اتصال با سیم
یکی از متداولترین و آسانترین روشهای اورلب تماسی استفاده از سیم یا مفتول است. این اتصال به گونهای انجام میگیرد که تا پیش از عملیات بتن ریزی امکان جداسازی و تغییر اتصال وجود خواهد داشت.
اتصال از طریق جوش
ممکن است در برخی از قسمتهای ساختمان در طول کار، احتمال جابجایی شبکه میلگردها بهوجود آید. بهعنوان مثال در ستونها، پلها و دیوارهای حائل نیاز به جوش قویتری باشد و به همین خاطر نمیتوان به اتصال با سیم بسنده کرد. آیا ستون یک پل، با اتصال با سیم و مفتول استحکام لازم را پیدا میکند؟ قطعا چنین چیزی امکانپذیر نبوده و لازم است تا پس از حفاری و قبل از بتن ریزی، استیل کیجها یا قفسهای فولادی به صورت جداگانه در محل قرار مورد نظر قرار گیرند و به یکدیگر جوش زده شوند. بنابراین برای سازههایی که نیاز به اتصالات محکمتری دارند، روش اورلب میلگرد با جوش، روش مناسبتری به شمار میرود.
جوشکاری انتهای میلگرد
زمانیکه پروژهی شما نیازمند تراکم بالای میلگرد باشد و از طرفی، اقتصادی بودن روش اتصال از اهمیت بالایی برخوردار است، روش جوشکاری انتهای میلگرد پیشنهاد میشود. این روش زمانی اجرا خواهد شد که نیاز باشد تا فاصله میان میلگردها به حداقل میزان ممکن برسند. برای انجام این کار نیاز به ابزار خاصی است و نمیتوان از روشهای جوشکاری سنتی بهره گرفت. نوع کار این ابزار بدین صورت است که انتهای میلگرد اول را به کاتد و میلگرد دوم را به الکترود تبدیل میکند. این اتفاق موجب خواهد شد تا با اتصال دو انتهای میلگرد، بار الکتریکی میان آن دو تخلیه شده و فولادها ذوب گردند. این ذوب شدن سبب متصل شدن انتهای آنها شده و میلگردی یک تکه را تشکیل خواهد داد.
اتصال میلگردها به یکدیگر به چه منظور انجام می شود؟
هدف از اتصال میلگردها (میلگردهای تقویتکننده) به یکدیگر ایجاد یک اتصال سازه ای بین فولاد تقویتکننده است که به توزیع بارها در سراسر سازه بتنی کمک میکند و فولاد تقویتکننده را در داخل بتن ثابت نگه میدارد. این کار با استفاده از سیمکشی، میلههای خمیده یا انواع دیگر اتصالات مکانیکی انجام میشود. این امر برای اطمینان از اینکه میلگردها میتوانند بتن را به طور موثر تقویت کنند و استحکام و پایداری لازم را برای سازه فراهم کنند مهم است. قیمت میلگرد در انتخاب نوع اتصال این محصول موثر است.
نظری یافت نشد.