فرآیند استاندارد خمکاری میلگرد
نقل قولی از معمار آمریکایی فرانک لوید وجود دارد به این مضمون که “یک پزشک میتواند اشتباه خود را دفن نماید اما یک معمار تنها میتواند به جای اشتباه خود درخت انگور بکارد.” اشتباهات همیشه وجود دارند از اشتباهات فاحش مثل (پل تاکوما) که در سال ۱۹۴۰ به دلیل کاهش هزینه ساخت پل از تیرهای ضعیف استفاده شده بود تا اشتباهات جزیی مثل زهکشیهای نامناسب در ساختمان MIT که باعث شده بود، اتصالات سقف مانند خنجر از ساختمان آویزان شود. در صنعت ساختمان و سازه اشتباهات بیش از صنایع دیگر مرگبار خواهند بود زیرا انسان برای در امان بودن خود از سرما و گرما از ساختمان و سازهها استفاده میکند و یک اشتباه ساده باعث میشود ساختمان دچار خرابی بشود.
میلگرد رکن اساسی ساخت یک بنا است امروزه میلگردها برای استحکام ساختمان نقش اساسی دارند و در همه جای ساختمان به کار میروند. در بعضی از قسمتهای ساختمان مثل فونداسیون و آرماتوربندی نیاز است که میلگرد خم شود، اما میلگرد چه اندازه و چگونه خم شود؟ میلگرد یک میلهی فولادی است و به همین سادگی خم نمیشود پس خمکاری توسط ماشینآلات مخصوص و طی یک فرآیند مخصوص انجام میشود. در این مقاله ما از فرآیند استاندارد خمکاری میلگرد خواهیم نوشت.
خمکاری میلگرد معمولاً به دو صورت دستی و اتوماتیک انجام میشود. عامل مهمی که سبب میشود یک میلگرد به شکل دستی و یا اتوماتیک خم شود، قطر میلگرد است.
فرآیند خمکاری میلگرد
در فرآیندهای ساختمانی، میلگردها اغلب نیاز به تغییر شکل دارند. خمکاری میلگرد به معنای تغییر شکل یک میله فلزی است، بدون اینکه دچار شکستگی شود. خمکاری میلگرد زمانی رخ میدهد که نیرویی به میلگرد وارد میشود و آن را حول یک نقطه مشخص خم میکند. در این فرآیند، سطح بیرونی میلگرد تحت کشش و سطح داخلی آن تحت فشار قرار میگیرد که باعث خمشدن میلگرد میشود. خمکاری میلگردها میتواند در اشکال مختلفی انجام شود که شامل میلگرد راستا، میلگرد خاموت، میلگرد ادکا، میلگرد سنجاقک، میلگرد رکابی و میلگرد خرک است. هرکدام از این انواع میلگرد بر اساس محل استفاده در ساختمان، شکلهای متفاوتی به خود میگیرند.
خمکاری میلگرد معمولاً به دو روش دستی و اتوماتیک انجام میشود. انتخاب روش خمکاری به قطر میلگرد بستگی دارد. برای میلگردهایی با قطر کمتر از ۱۲ میلیمتر، خمکاری به صورت دستی ممکن است. اما برای میلگردهایی با قطر بزرگتر از ۱۲ میلیمتر، استفاده از ماشینآلات اتوماتیک ضروری است. نوع میلگرد مورد استفاده نیز بر فرآیند خمکاری تأثیر میگذارد و در نهایت میتواند بر قیمت میلگرد تأثیرگذار باشد. به عنوان مثال، میلگردهای مورد استفاده برای خمکاری در میلگرد سنجاقک معمولاً در سایزهای ۸ و ۱۰ میلیمتر هستند که با میلگردهای خاموت که سایزهای متفاوتتری دارند، تفاوت دارند.
انواع میلگرد در سازههای بتنی
انواع روش خمکاری میلگرد
خم کردن میلگرد یک فرآیند مکانیکی است و باید توسط دستگاههای مکانیکی انجام شود. از آن جا که میلگرد باید به صورت سرد خم شود، پس نمیتوان میلگرد را در کورهها (روش گرمایی) خم نمود. در ادامه به بررسی انواع خمکاری میلگرد اشاره میکنیم.
روش دستی
در روش خمکاری دستی تمام مراحل توسط اپراتور انجام شده و کار به مهارت فرد بستگی دارد و چند ابزار نیاز است:
میز خمکردن میلگرد: میز خمکن میلگرد یکی از وسیله الزامی در فرآیند دستی است. میز باید استاندارد باشد و حداقل ۸۰ سانتیمتر ارتفاع داشته باشد. از میز برای قرار دادن صفحه خمکن و همچنین برای این که به کمر اپراتور در زمان خمکردن میلگرد فشار زیادی وارد نشود، استفاده میشود.
صفحه خمکن میلگرد: صفحهای فولادی است که به شکل مربع و یا مستطیل است. این صفحه روی میز قرار داده میشود و روی آن تعدادی خار وجود دارد. این خارها در صفحات خمکن متفاوت است، مثل خارهای نگهداری میلگرد که زمان خمکاری میلگرد، باید در نقطهای خاص این کار انجام شود، برای همین در موقع خمکردن، باید میلگرد ثابت بماند. برای این کار دو خار تعبیه شده است که میلگرد بین این دو خار قرار گرفته و حرکت نمیکند. با یک فاصله زائده دیگری به نام خار خمکن قرار گرفته است که میلگرد بسته به شکل خم به دور این زائده خم میشود.
آچار میلگرد خمکن: به این آچار که آچار F گفته میشود، از پرکاربردترین ابزار در روش دستی خمکاری میلگرد است. آچار F با درگیرشدن با میلگرد و وارد کردن نیرو، میلگرد را حول نقطه خار خمکن، خم مینماید.
فرآیند خمکاری میلگرد به شکل برقی
ماشینهای خم کن برقی انواع متفاوتی دارند. سادهترین این نوع از ماشین پدالی است در این نوع ماشین میز به شکل یک دستگاه برقی درآمده است و حرکت آچار در این روش با نیروی الکتریکی انجام میشود. در خمکاری با ماشین برقی ابتدا نقطهای که میلگرد باید در آن نقطه خم شود علامتگذاری میشود، از آن جا که در زمان خم شدن میلگرد، نیروی وارده میلگرد را به عقب هل میدهد، پس یک خار (به خصوص برای ساختن خاموت) به طول خم میلگرد روی صفحه قرار میدهند تا میلگرد را فیکس کند.
سپس برای حرکت دادن میلگرد و خم نمودن آن، پدال را فشار میدهند. با فشار دادن پدال، یک میله فولادی که جای آچار را گرفته است، حرکت کرده و بر میلگرد نیرو وارد میکند، نیروی وارده باعث خم شدن میلگرد میشود. زاویهی خم میلگرد بستگی به میزان حرکت اهرم دارد. مکانیزم حرکت اهرم بسته به نوع ماشین متفاوت است اما معمولاً توسط تنظیم یک پیچ که در بغل دستگاه قرار دارد، میزان دوران اهرم مشخص میشود. اهرم بر روی یک دیسک قرار داشته و به وسیله جریان برق حرکت میکند. با فشار دادن پدال، اهرم به طور اتوماتیک حرکت مینماید.
دستگاه میلگرد خم کن هیدرولیک
دستگاه خم کن میلگرد هیدرولیک بیشتر قابل حمل است و در اکثر مواقع برای میلگرد با قطر بالا استفاده میشود. عملکرد این دستگاهها به گونهای است که یک بازوی هیدرولیکی با وارد کردن نیرو میلگرد را خم میکند.
برای این کار ابتدا نقطه عطف خم میلگرد را انتخاب کرده، فک نگهدارنده روی نقطه فیکس میشود و بازوی هیدرولیکی که حکم آچار F را دارد، حرکت کرده و میلگرد را خم میکند نوع دیگری از ماشین هیدرولیکی وجود دارد که روی زمین قرار میگیرد، فک نگهدارنده در بالای دستگاه تعبیه شده است و یک بازوی حرکت کننده در قسمت پایین ماشین فاصله بین فک و بازوی حرکت کننده به اندازه قطر میلگرد باز شده میلگرد بین آن قرار میگیرد و بازو حرکت میکند، فک ثابت معمولاً در قسمت عطف خم میلگرد قرار میگیرد (یعنی نقطهای که میلگرد در آن قسمت خم میشود) نیروی وارد آمده از سمت بازو باعث خم شدن میلگرد میشود.
نظری یافت نشد.