نکات طلائی که در نبشی کشی ساختمان باید بدانید!
یکی از مهم ترین مراحل ساخت هر ساختمان مقاوم سازی آن نسبت به نیروهای خارجی احتمالی مثل نیروهای ناشی از زلزله یا وزش باد است. معمولا برای این کار از نبشی کشی ساختمان یا موارد دیگر مثل کلاف یا قوطی بسته به نظر مهندس مشاور طرح و کارفرما استفاده می گردد. در صورتی که نبشی کشی ساختمان انجام نشود احتمال تخریب آن در مدت زمان کمتر و یا در اثر بلایای طبیعی بسیار زیاد است. در نتیجه باعث خسارات جانی و مالی بزرگی خواهد شد. بنابراین مهندسین طراح و مشاور باید توجه ویژه ای به تقویت سازه با نبشی کشی ساختمان داشته باشند. شما می توانید ضمن مطالعه این مطلب قیمت نبشی را از لینک آن دریافت نمائید.
همانطور که در مقدمه نیز اشاره کوتاهی کردیم به طور کلی نبشی کشی ساختمان روشی متداول برای تقویت سازه فلزی نسبت به نیروهای خارجی احتمالی است. در واقع وظیفه نبشی ساختمان این است که نیروهای اضافی وارد شده به دیوارهای ساختمان را به زمین انتقال داده و از تخریب یا آسیب جدی سازه جلوگیری نماید. اگر ساختمان نبشی کشی نداشته باشد استانداردهای موردنیاز از نظر فنی و مهندسی را ندارد و ممکن است با کوچک ترین نیروی اضافی تخریب شود. این امر به خصوص در ساختمان هایی که برای ساخت دیوارهای سازه فلزی از سفال یا آجر استفاده می شود خطرناک تر است.
آیا نبشی کشی ساختمان همان وال پست است؟
وال پست نام مصالحی است که با آن نبشی کشی انجام می شود. اما می تواند به روش های دیگر مانند قوطی، ناودانی و کلاف نیز اجرا شود. با این حال به دلیل کاربرد وسیع جایگذاری وال پست در سقف ها و دیوارها به وسیله نبشی کشی در ساختمان این دو واژه را به جای همدیگر نیز به کار می برند. در واقع می توان گفت مهم ترین و رایج ترین روش کارگذاری وال پست استفاده از نبشی کشی ساختمان است. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه میتوانید به مقاله محاسبه حداقل نبشی برای وال پست و اجرای وال پست با میلگرد بستر مراجعه کنید.
ضوابط نبشی کشی ساختمان
مهندسین مشاور هنگام اجرای نبشی کشی ساختمان باید در نظر داشته باشند که ضوابط و استانداردهای لازم را کاملا رعایت کنند. در غیر اینصورت تقویت سازه به درستی انجام نمی شود. در نتیجه ساختمان در برابر نیروهای خارجی مثل زلزله دوام نمی آورد و خسارت های ناگواری ایجاد می کند. برای این کار نیز باید ابتدا نقشه های اجرایی دقیقی به همراه جزئیات کامل داشته باشند. در این نقشه ها تمامی مشخصات موردنیاز برای اجرا، شامل محل اتصال دقیق اجزا به کف دیوار و سقف مشخص شده است.
ضوابط نبشی کشی ساختمان
از روی نقشه های آماده شده، ورق های پلیت به ستون ها نصب می شوند و بعد از طریق جوشکاری نبشی کشی انجام خواهد شد. در یک قسمت دیوار بلوک ها به طور کامل کار گذاشته می شوند اما در سمت دیگر باید وال پست ها از وسط بلوک ها عبور داده شوند. برای این کار با اره های مخصوص حفره ای با اندازه و طول مشخص در بلوک ها ایجاد می کنند تا وال پست و پروفیل به راحتی از آن ها عبور داده شود. به یاد داشته باشید که نبشی ها انواع مختلفی دارند و هر نوع از آن ها ضوابط استاندارد متفاوتی هم خواهد داشت که موقع اجرا باید به آن ها توجه شود.
انواع نبشی ها در نبشی کشی ساختمان
نبشی ها از نظر ظاهری با هم تفاوت دارند اما به طور کلی نبشی به شکل L مانندی گفته می شود که از اتصال دو سطح مقطع به صورت عمود بر هم ساخته می شود. در حالت کلی پروفیل های فلزی برای نبشی کشی ساختمان به شکل های زیر تولید می شوند:
نبشی پرسی
نبشی فابریک
نبشی بال مساوی
نبشی بال نامساوی
نبشی لقمه ای
نبشی اسپیرال
اینکه باید از چه نوع پروفیلی برای نبشی کشی هر ساختمان استفاده شود به نظر طراح و نوع طراحی سازه بستگی دارد و ممکن است هرکدام از این ها برای تقویت سازه در برابر نیروهای خارجی استفاده شود.
انواع نبشی فلزی از نظر مصالح
نبشی های ساختمان از نظر مصالح دو حالت زیر را دارند:
فلزی: از نبشی های فلزی برای ساختمان های با اسکلت فلزی استفاده می شود. خود نبشی های فلزی نیز در سه شکل متنوع نبشی، ناودانی و قوطی تولید می شوند.
بتن آرمه: از بتن آرمه در ساختمان هایی که مصالح بنایی در آن ها به کار رفته است استفاده می کنند.
انواع نبشی فلزی از نظر ظاهر
وال پست ها از نظر ظاهری نیز به دو دسته تقسیم می شوند که عبارتند از:
وال پست های قائم: وال پست های قائم برای دهانه های بزرگ استفاده می شوند. روش اجرای آن ها نیز به این صورت است که از روی تیرآهن طبقه پایین به قسمت زیرین تیرآهن طبقه بالا در ناحیه دهانه جوش می خورند.
وال پستهای افقی: این وال پست ها بیشتر در قسمت دیوارها به کار می روند که به خوبی دیوار را با اسکلت درگیر می کند و با این کار مقاومت سازه را افزایش می دهد.
نظری یافت نشد.