خمکاری ورق آلومینیوم چیست و چه مزایایی دارد؟
از جمله عملیاتی که در صنعت فولاد صورت گرفته و اهمیت زیادی هم دارد، خمکاری ورقهای فولادی مانند خمکاری ورق آلومینیوم است. خمکاری روی فلزها، برای تولید قطعات مورد نیاز در صنایع مهم و وابسته صورت میگیرد. این صنایع، شامل مواردی همچون ساختمان سازی، الکترونیک، ساخت ماشین آلات، ساخت کشتی و … هستند. از اسم این صنایع مشخص است، که اهمیت زیادی داشته و تامین قطعه برای آنها بسیار ضروری است. از جمله خمکاریهایی که روی فلزات اعمال میشود، خمکاری ورق آلومینیوم است.
خمکاری چیست؟
همانطور که اشاره کردیم، فرآیندی که در طی آن برای صنایع دیگر، از ورقهای فولادی قطعه تولید میکنند، خمکاری گفته میشود. در این عملیات، به کمک دستگاههای مختلف و مخصوص، از فشار استفاده شده و ورقهایی که تحت فشار قرار گرفتهاند، خم شده و زاویه دار میشوند. برای خمکاری ورقها، طبق ضخامت و سایر خصوصیاتی که دارند، از فشارهای مختلفی استفاده میشود که متخصصان این حوزه، خود آن را تشخیص داده و اعمال میکنند.
از دیگر تصمیماتی که در فرآیند خمکاری گرفته میشود، مقدار دمای مورد نیاز برای اعمال کردن روی ورق است. مهندسان و متخصصان این صنایع، با تشخیص ویژگیهای فلزات، تصمیم میگیرند که چه ورقهایی را با دمای کمتر و کدام را با دمای بیشتر، خم کرده و زاویه دار کنند. خوب است بدانید، میزان عنصر کربن موجود در انواع ورق فولادی، میتواند یکی از فاکتورهای تعیین کننده مقدار دما و حرارت مورد نیاز باشد. به این صورت که اگر ورق شامل مقدار بیشتری از کربن باشد، برای خمکاری، ابتدا نیاز به حرارت داشته و بعد باید فشار به آن اعمال شود. اگر در این مورد، از طرف متخصصان سهل انگاری رخ دهد، ورق دچار چین خوردگی و یا حتی شکستگی خواهد شد.
خمکاری ورقهای فلزی
متخصصان و تکنسینها، برای خمکاری ورقها، آنها را به کمک معیار جنس، دسته بندی میکنند. برای مثال، فلزهای آلومینیوم، آهن و روی، در یک دسته قرار گرفته که وجه تسمیه آنها برای خمکاری، نیاز بالای این فلزات به دما است. این درحالی است که سایر فلزات، به دمای کمتری برای خمکاری نیاز دارند. در حالت ایده آل، هنگام خمکاری ورقهای فلزی، متخصصان انتظار دارند که بعد از وارد کردن فشار، ورق مورد نظر آنها، تغییر ضخامت نداشته باشد.
اما از آنجایی که برای خمکاری برخی فلزات، به فشار بالاتری نیاز است، تحت تاثیر فشارهای مولکولی، این تغییر ضخامت اتفاق میافتد. در این روند، با توجه به اینکه فشار وارد شده بعضاً بسیار بالا است، پس به کمک دستگاههای مخصوص و مجهز صورت گرفته تا دقت در آن بالا باشد و به طور خودکار، خمکاری صورت بگیرد. از این نظر که فشار وارد شده متغیر و بیشتر موارد زیاد است، برای حفظ ایمنی متخصصان، استفاده از تجهیزات اتوماتیک بهتر است. هر چند که با وجود خطای کمتر در این دستگاهها باز هم در برخی کارگاهها، روش دستی برای خمکاری ورقهای آلومینیومی استفاده میشود.
خمکاری ورق آلومینیوم چیست؟
آلومینیوم به دلیل ویژگیهای برجستهای که دارد، در فرآیند خمکاری به خوبی عمل میکند و در برابر فشار مقاوم است. برخلاف بسیاری از فلزات دیگر، این فلز با اعمال فشار تغییر ضخامت نمیدهد و استحکام خود را حفظ میکند. این ویژگیها موجب میشود که آلومینیوم برای استفاده در صنایع مختلف، از جمله الکترونیک و ساختمانسازی، گزینهای ایدهآل باشد. علاوه بر این، انعطافپذیری بالای آلومینیوم به آن اجازه میدهد که در شکلهای متنوع و پیچیده خمکاری شده و در فرآیند تولید قطعات مختلف بدون خطر شکستگی و ترک خوردگی به کار گرفته شود. این خصوصیات باعث شده که آلومینیوم در صنعت به طور گستردهای مورد استفاده قرار گیرد و کاربردهای متنوعی پیدا کند.
استفاده از آلیاژهای متفاوت آلومینیوم در فرآیند خمکاری
همانطور که به ویژگیهای خاص این فلز اشاره کردیم، دلیل استفاده گسترده از این فلز را در صنایع مختلف متوجه شدیم. این فلز، با خاصیت شکل پذیری بالایی که دارد، به خوبی در فرآیند خمکاری، شکل گرفته و زاویه دار میشود، بدن اینکه دچار شکستگی شود. با در نظر گرفتن همه این ویژگیها، باز هم برای تولید برخی قطعات در صنایع مختلف، استفاده از آلومینیوم خالص کافی نیست و باید از آلیاژهای آن استفاده شود.
در صنعت خمکاری فلزات، از آلومینیوم با ترکیبات مختلف شیمیایی، استفاده میشود تا قطعات مورد نظر تهیه و تولید شوند. اما کدام آلیاژها برای این صنعت مناسب هستند؟ پاسخ این سوال را باید تحت سه ویژگی شکل پذیری، کشیدگی و ضخامت فلز داد. آلیاژی برای خمکاری مناسب است، که این چند ویژگی را شامل شود.
نظری یافت نشد.